Menu

Lastige opgave voor Heren 4

Dinsdag 12 maart stond Heren 4 van volleybalvereniging Xanthos voor een lastige opgave: Invicta 3 kwam op bezoek. Na een goede warming-up werd op tijd aan de wedstrijd begonnen.

Zetten - De eerste set ging van start met de beproefde dommeltactiek, een speelwijze waarmee dit team veel ervaring heeft opgedaan. Gedreven door gegarandeerde resultaten uit het verleden werd gepoogd de tegenstander weg te laten dommelen door het bieden van zo goed als geen tegenstand. De essentie van deze tactiek zit hem in het feit dat de tegenstander het idee krijgt dat het een makkie wordt (en zodoende de aandacht laat verslappen), om vervolgens op een afgesproken teken plotseling de sterren van de hemel te spelen. Zo ook dinsdag. Al na enkele minuten stonden we met 1-11 achter. Normaliter laten we onze tegenstander bij deze tactiek nog verder uitlopen, maar door de afwezigheid van de coach had blijkbaar niet iedereen door waar we mee bezig waren, want plotseling begonnen we weer te scoren. De set werd uiteindelijk toch verloren met 17-25.

De tweede set werd begonnen zonder enig tactisch concept, zodat het niet verwonderlijk was dat ook deze set verloren ging: 16-25. In deze set werd de “groene” kleur van de shirts eer aan gedaan, want de CO2-uitstoot was minimaal. Er zijn maar weinig teams die zo energiezuinig kunnen spelen.

In de derde set werd aan het publiek getoond welke veerkracht dit team bezit. De mengelmoes van jong en zeer oud beslaat zo’n 3 generaties, maar is op de meest onverwachte momenten tot grote daden in staat. “Soepel waar het kan, taai waar het moet” was het devies in deze set. Met die instelling zweepten de teamleden elkaar op tot grote hoogten. Figuurlijk dan, want timing en sprongkracht zijn bij ons omgekeerd evenredig aan de duur van de wedstrijd. We stonden lange tijd voor, maar in de zinderende slotfase werden zenuwen en enkele foutjes ons fataal: 24-26. We hebben gevochten voor wat we waard waren en dat werd gewaardeerd. Ik meende zelfs een zacht applausje vanaf de tribune te horen, maar dat kan ook de wind zijn geweest.

In de laatste set werd het spel door wegvloeiende levenskrachten als vanouds ietwat wispelturig, maar desondanks werd de tegenstander het vuur aan de schenen gelegd. Helaas ging ook deze set verloren met 21-25.

Het was al met al een boeiende wedstrijd, mede door het kordaat en foutloos optreden van de scheidsrechter, en dankzij de uitgebreide evaluatie werd het toch nog gezellig.